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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pantanal.
Data corrente:  09/08/2004
Data da última atualização:  27/03/2017
Autoria:  GODOY, J. M.; PADOVANI, C. R.; PEREIRA, J. C. A.; VIEIRA, L. M.
Afiliação:  Instituto de Radioprotecao e Dosimetria - CNEN (Rio de Janeiro, RJ). Departamento de Quimica - PUC (Rio de Janeiro, RJ). Embrapa Pantanal (Corumba, MS).
Título:  Aplicabilidade da geocronologia da deposicao de sedimento com 210Pb como ferramenta na avaliacao do assoreamento do rio Taquari, Pantanal, MS.
Ano de publicação:  1998
Fonte/Imprenta:  Geochimica Brasiliensis, v.12, n.1/2, p.113-121, 1998.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Este trabalho apresenta os resultados da geocronologia com 210Pb de cinco perfis de sedimento de fundo, coletados em lagos marginais, localizados na regiao do medio rio taquari, Pantanal, MS. Em dois testemunhos de um mesmo lago, observou-se aumento na deposicao de sedimento, reflitindo aumento no aporte de sedimento em suspensao para o Pantanal. As principais causas apontadas para esse aumento sao mudancas climaticas e a expansao da atividade agropecuaria na alta bacia nos ultimos 25 anos. Os resultados tambem demonstram a necessidade de uma amostragem adicional na regiao superior do medio Taquari.
Palavras-Chave:  Assoreamento; Geocronologia; Geocronology; Rio Taquari; Sediment; Taquari River.
Thesagro:  Sedimento.
Thesaurus Nal:  Pantanal.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAP53972 - 1UPCSP - PPSP1655816558
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  13/12/2022
Data da última atualização:  13/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 3
Autoria:  CRUZ, D. R. C.; NASCENTE, A. S.; SILVA, M. A.; BARROSO NETO, J.
Afiliação:  DENNIS RICARDO CABRAL CRUZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; ADRIANO STEPHAN NASCENTE, CNPAF; MARIANA AGUIAR SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; JURACY BARROSO NETO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS.
Título:  Root and shoot development of corn seedlings as affected by rhizobacteria.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Colloquium Agrariae, v. 18, n. 1, p. 53-63, jan./fev. 2022.
ISSN:  1809-8215
DOI:  https://doi.org/10.5747/ca.2022.v18.n1.a479
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Multifunctional microorganisms are beneficial microorganisms able of promoting plant growth through direct and indirect mechanisms. Because of this, has enormous potential for use when aiming a sustainable agriculture. The objective of this work was to determine the effect of seed inoculation with multifunctional microorganisms on the initial development of corn seedlings. The experiment was carried out under controlled conditions in a completely randomized design, with seven treatments and six replications. Treatments consisted of microbiolization of corn seeds with the rhizobacteria: 1. Burkholderia cepacea (BRM 32111), 2. Serratia marcenses (BRM 32113), 3. Serratia sp. (BRM 32114), 4. Bacillus sp. (BRM 63573), 5. Azospirillum brasilense (Ab-V5), 6. Azospirillum sp. (BRM 63574) and 7. control treatment (no microorganisms). For each experimental unit, 500 mL plastic pots filled with soil and two corn seeds were used. After 14 days the seedlings were removed from the pots, set aside from the ground and photographed with a digital camera. The images presented were analyzed by WinRHIZO 2012 software to determine: total root length, root diameter, total root surface area and root volume. After this, roots and shoots of the seedlings were dried and weighed. Corn seedlings treated with the multifunctional microorganisms Bacillus sp. (BRM 63573), Serratia sp. (BRM32114) and Azospirillum sp. (BRM 63574) presented increased in the root and shoots biomass compared to untreated seeds.... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Promotoras de crescimento de plantas; Sustainability.
Thesagro:  Microrganismo; Milho; Regulador de Crescimento; Zea Mays.
Thesaurus NAL:  Microorganisms; Plant growth-promoting rhizobacteria.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1149544/1/ca-2022.pdf
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Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF36568 - 1UPCAP - DD20222022
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